Een wijs, luisterend klankbord

Erik Donker

Erik Donker heeft jarenlang leidinggevende functies gehad. Totdat hij het plezier in zijn werk verloor. Samen met Chris Zitter ging hij een zoektocht aan: wat wil ik nou eigenlijk zelf, waar word ik gelukkig van? De zoektocht hielp Erik om een spannende keus te maken. Het bleek de juiste keus!

“Ik heb jarenlang leidinggevende functies gehad, ook op andere scholen. Mijn werk deed ik met veel plezier en heel mijn hart. Tot ongeveer een jaar geleden. Door een fusie waren allerlei dingen ingrijpend veranderd. Ik voelde me niet meer thuis op de plek waar ik zat en was niet meer gelukkig in mijn werk.

Kritisch klankbord

Ik heb toen Chris Zitter benaderd omdat ik behoefte had aan een neutraal persoon om mee te klankborden en alles op een rijtje te zetten. En om mezelf te controleren. Had ik dingen anders kunnen doen, had ik alles geprobeerd, zag ik het wel goed? Tijdens drie lange gesprekken was Chris een wijs, luisterend klankbord voor mij.

Terug naar mijn oude vak

De gesprekken heb ik ervaren als een zoektocht. Vanuit rust en verbinding stelde Chris steeds heel kritische vragen en liet vooral mij praten. Ik denk dat dat ook haar kracht is. Die gesprekken zijn heel helpend geweest voor mijn eigen denken. Hierna wist ik dat ik terug wilde naar mijn oude vak. Ik wilde weer gymnastiekles geven.

Spannende stap

Natuurlijk was dat een grote, spannende stap die ik uiteindelijk vol overtuiging heb gezet. Ik ben gaan lesgeven aan de moeilijkste doelgroep: leerlingen van vmbo-basis en -kader. Deze kinderen hebben op de basisschool acht jaar lang gevoeld dat ze de ‘minderen’ zijn in de klas. Alle collega’s in mijn team hebben dezelfde missie, we willen deze kinderen leren dat ze heel veel kunnen en belangrijk zijn. Zeker in een maatschappij die een ernstig tekort heeft aan mensen die met hun handen werken.

Weer gezond en blij

Ik heb mijn eerste jaar als gymleraar er inmiddels op zitten. Om een lang verhaal kort te maken: het is geweldig. Ik ben fitter, gezonder, rustiger en blijer. En ik slaap beter. Ik haal weer heel veel plezier uit mijn werk!”

Erik Donker, docent lichamelijk opvoeding RSG Simon Vestdijk