Weer met een enorme glimlach naar mijn werk

Michel

Michel kreeg in 2020 een burn-out. Samen met Chris Zitter maakte hij een spreekwoordelijk tijdreis, die hem terugbracht naar zijn drijfveren en motivatie.

“Voor mij burn-out werkte ik al zo’n tien jaar in het onderwijs. De laatste jaren was ik erg bezig mezelf te ontwikkelen en door te groeien binnen de organisatie. Dat gaf op een zekere manier ook wel voldoening. Het is fijn om te merken dat je tot een hoop in staat bent en dat er naar je geluisterd wordt. Het lesgeven deed ik bij wijze van spreken een beetje tussendoor. Zo verloor ik mijn basis - het lesgeven - uit het oog.

Burn-out

In 2020 gebeurde er op school en in mijn privéleven een aantal ingrijpende dingen. Daar kwam corona nog eens bovenop. Door de lockdowns had ik alleen nog maar via het beeldscherm contact met leerlingen. Alles bij elkaar was het een soort clusterbom, die ervoor zorgde dat ik instortte. Op een dag kon ik letterlijk niet meer opstaan van de bank.

Inzicht in denken en doen

Na mijn burn-out ging ik al weer vrij snel aan het werk, maar gaf bij mijn leidinggevende aan dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Tijdens mijn burn-out was ik namelijk gaan beseffen dat ik mijn werk al een paar jaar niet meer leuk vond. Met Chris heb ik uiteindelijk ongeveer tien heel goede, diepe gesprekken gehad. Die gesprekken waren heel divers. De veelzijdigheid van Chris vind ik heel sterk. Of het nou over het onderwijs, organisatievraagstukken, de psyche of privézaken ging, zij kon erin mee. Steeds bleef ze naast me lopen en hielp me in inzicht te krijgen in mijn eigen denkpatronen, attitude en handelen. 

Motivatie hervonden

Eigenlijk heeft Chris me meegenomen in een soort tijdreis, waarbij we teruggingen naar de tijd waarin ik vol motivatie lesgaf. Als docent ben je voor leerlingen een veilige plek, je kunt heel belangrijk en hulpvaardig zijn. Je doet er heel erg toe. Dat besef was ik kwijt én heb ik teruggevonden. Nu sta ik weer elke dag voor de klas en ga met een enorme glimlach naar mijn werk!”

Michel, docent