De ruimtegever in de knel

En dan blijft het stil, niemand heeft zin in deze klus. ‘Eh….ja’, begint Hans, ‘dan denk ik toch dat jij het moet doen Anneke. Het kost jou waarschijnlijk ook de minste tijd, omdat jij er ervaring mee hebt.’ Anneke zucht: ‘Oké, maar volgend jaar is een ander aan de beurt.’ ‘O fijn, dank je’, klinkt het in de groep. Door naar het volgende punt. Anneke slikt en kan wel janken. Daar gaat haar boswandeling. Voor de zoveelste keer.

De ideale collega

Je kent ze wel: ruimtegevers. Of misschien ben je er zelf wel eentje. Een ruimtegever is iemand die eerst luistert en daarna spreekt. Of zwijgt. Een ruimtegever heeft een antenne voor de gevoelens van een ander, kan zich makkelijk verplaatsen in het standpunt van anderen, is de redelijkheid zelve en altijd bereid de eigen behoeften even in de koelkast te zetten ten behoeve van de ander of het algemeen belang. Kortom, de ideale collega. Vooral voor de ruimtenemers, die makkelijk de aandacht vragen, stellig zijn in hun mening en overtuigingen, graag discussiëren en als de beste kunnen delegeren. Niks mis mee, behalve voor de ruimtegever.

 

Als het lijntje breekt

De ruimtenemer is doorgaans tevreden over het verloop van de samenwerking, de ruimtegever meestal niet. De ruimtegever zwijgt en kropt gevoelens op. Anneke uit mijn voorbeeld heeft tegen haar zin ‘ja’ gezegd tegen een klus. Ze voelt zich bekneld, niet voor de eerste keer. Keer op keer schikt ze zich, tot het lijntje breekt. Dan komen alle verontwaardiging, boosheid, frustratie en miskenning naar buiten. Omdat de ruimtenemer eerdere signalen niet heeft herkend, komt dit moment als donderslag bij heldere hemel. Anderen voelden al eerder de spanning bij Anneke en bespraken dat onderling, maar deden niks.

 

Samen verantwoordelijk dragen

Annekes leidinggevende ziet vooral haar onvermogen (‘Je moet voor jezelf leren opkomen’). Dankzij coaching wordt Anneke er steeds handiger in om constructief grenzen te stellen. Zij vraagt zich echter af: waarom ben ik de enige die iets te leren heeft? En dat is een terechte vraag. In een ruimteconflict hebben alle betrokkenen een aandeel.

 

Om een ruimteconflict op te lossen, of te voorkomen, is het belangrijk om dit in alle openheid te bespreken en dat iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn of haar rol in de samenwerking. Daarbij gaat het om vragen als: hoe gaan we elkaars signalen leren herkennen, hoe gaan we om met onuitgesproken behoeften en verwachtingen, hoe gaan we het proces bewaken, hoe geven we op een natuurlijke manier feedback, hoe bannen we indirecte communicatie uit en wat doen we als we er met elkaar echt niet uitkomen? In dit proces heeft iedereen iets te leren. Over zichzelf en over zijn of haar onbewuste drijfveren en remmingen. Een coach helpt om dit proces constructief en effectief te laten verlopen.

 

Word ook een effectief team

Teams die het spel van ruimte en grenzen beheersen zijn effectieve teams. Wil jij werken aan de effectiviteit van jouw team? Wil je hoogoplopende conflicten en uitval voorkomen? Maak vrijblijvend een afspraak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *